dinsdag 24 juni 2014

Bbq kindertoetjes tot chic dessert recept, s'mores, (on)gezonde fruitpakketjes, gepofte gevulde appel

Het bbq seizoen is weer ruimschoots aan de gang. Dat merken we omdat als je drie hoog woont er genoeg buren zijn om je te vergassen met slecht aangestoken vuurtjes. Zelf beginnen we daar op ons balkon niet aan maar toen we op de hond van mijn ouders gingen passen in hun huis, konden we het ook niet laten. In de supermarkt vind ik het altijd een zoektocht naar goed bbqvlees. Het meeste is echt te gemarineerd voor mijn smaak en vliegt daarbij ook nog eens super snel in de fik. Ik weet dat verbrand vlees er een beetje bij hoort maar volkomen verkoolt vlees vind ik toch niet zo lekker. En zoals mijn vriend zei: zo'n aluminiumbakje erop leggen... dan kan je net zo goed gewoon in de pan bakken. Maar goed na veel meer vlees in mijn mandje gegooid te hebben dan ik ooit zou willen opeten, ben ik natuurlijk het toetje vergeten. Dat schiet er voor mijn gevoel bij bbqen snel bij in terwijl je toch hele hele lekkere hapjes kan maken, van leuke do-it-yourself kindertoetjes tot redelijk chique desserts.
Dus voor jouw volgende bbq een paar ideeen:

S'mores

De echte USA s'more met graham cracker en hershey's chocolate!

De kampvuur kinder snack waar menig volwassene ook nog heel enthousiast van wordt. Hoewel we in Nederland niet helemaal de juiste ingrediënten hebben voor de traditionele s'more kunnen we toch iets heeel lekkers maken.

Benodigd:
* Grote marshmallows, tegenwoordig vaak te koop bij de snoepjes in de supermarkt, liefst alleen witte.
*Een lange stok om de marshmallows boven de bbq of het kampvuur te kunnen hangen. (Het leukste is natuurlijk als je die gewoon van een boom haalt en dan een puntje snijdt aan het eind, lekker rustiek ;)
* Hershey's chocolate bar (soms te koop bij Albert Heijn) of dunne plakjes melk chocolade, ik adviseer die plakjes voor op brood, vaak te koop bij de hagelslag ed.
* Graham crackers, dit laatste is in Nederland niet te koop en er is eigenlijk ook geen vergelijkbaar product gek genoeg. Het is een grote cracker maar met een soort zoete smaak. Je kan recepten vinden op internet maar je kan ze ook gewoon vervangen voor tarwebiscuitjes.

(Tip: gebruik een LU scholiertje koekje in plaats van losse koekjes en chocola, lekker makkelijk!)

Leg een koekje met een stukje chocola erop klaar. Leg een tweede koekje binnen handbereik.

Rijg een marshmallow aan het einde van de stok en hang die boven het vuur. Blijf draaien en houdt de marshmallow niet te dichtbij anders verbrand deze, soms door letterlijk in de fik te vliegen. De marshmallow is klaar als deze is opgepoft en gecarameliseerd aan de buitenkant. Pas op dat die niet van je stok afvalt.
Je kan er hele theorieen op los laten over hoe de beste marshmallow te roosteren en dat hebben mijn zus en ik veelvuldig gedaan, dus als je nog tips nodig hebt, we hebben zelfs een filmpje. (Wij zijn van mening dat de marshmallow zo groot mogelijk moet zijn opgeblazen, mooi egaal bruin rondom, bijna van je stokje moet vallen maar nog net een beetje ongesmolten moet zijn van binnen. It's an art.)

Als de marshmallow klaar is, pak je koekje met chocola, en je andere koekje op 1 hand. Leg de marshmallow op de chocola, duw het tweede koekje erop en gebruik de koekjes om de marshmallow van de stok af te trekken. Mocht dit onduidelijk zijn of ingewikkeld lijken, je kan ook het koekje met chocola op de tafel laten liggen, de marshmallow erop leggen, het tweede koekje erop duwen en dan terwijl je blijft duwen het stokje eruit te trekken.

Wacht een paar seconden zodat de chocola een beetje kan smelten en eet dan meteen op. Het is echt genieten!FRUITPAKKETJES


Dit is een chique dessert van de bbq maar heel makkelijk, lekker en zelfs eventueel gezond.

Benodigd:
Aluminiumfolie
Geschilde bananen
Aardbeien
Eventueel andere zachte vruchten als frambozen, bramen, kersen ed
Eventueel chocola (melk, puur, hazelnoot wat je wilt)

Pak een vierkant stuk aluminiumfolie.
Leg middenop een in lengte door de helft gesneden banaan, leg er 4 aardbeien bij en eventueel ander fruit.
Leg eventueel op de banaan een blokje chocola, het hoeft niet groot te zijn, wel een dikke reep anders verbrand de chocola.

Vouw de aluminiumfolie goed dicht en leg het pakketje aan de rand van de bbq. Niet middenop want dan wordt het te heet.
Laat het pakketje tussen de 5 en 10 minuten liggen, afhankelijk van hoe heet de bbq nog is.

Het pakketje is klaar als de vruchten warm en zacht zijn en de chocola gesmolten. Is het nog niet zo ver dan kan je het pakketje gewoon weer dichtvouwen en terug leggen natuurlijk.

Ook zonder chocola is dit een heerlijk hapje!

Gepofte gevulde appel


Pof een appel rechtstreeks in het vuur:
Boor het klokhuis uit en vul met geweekte rozijnen gemengd met een eetlepel suiker. Smeer de schil van de appel in met boter en wikkel de appel om met aluminiumfolie. Even 10 minuten op het vuur leggen, halverwege omdraaien en heerlijk!

 

Overige ideeën

Je kan ook rechtstreeks desserts grillen op de bbq. Denk aan plakken watermeloen, verse ananas of halve perzikken. Een schep vanille ijs erbij en klaar!Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt! Mocht je een vraag hebben dan wordt deze zo snel mogelijk beantwoord.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...